2018. november 25-én került megrendezésre a KECSKEMÉT 650 Cyclocross Magyar Kupa – Hetedik alkalommal gyűltek a mindenre elszánt bringások Kecskeméten, hogy feltúrják a Benkó Zoltán Szabadidőközpont homokját, aszfaltját, erdei útjait.

Elménybeszámoló:
Akár egy Forma1-es pálya, olyan volt a Cyclocross Magyar Kupa negyedik, kecskeméti fordulójának helyszíne. Ahol lehetett nyomni, ott nagyon lehetett, ahol nem, ott pedig nagyon nem. Pontosabban, ott kellett igazán! A Benkó Zoltán Szabadidőközpontban kialakított pálya gyors volt, változatos és rendkívül csúszós.

A kazincbarckai menet után Kecskemét volt a Cyclocross Magyar Kupa negyedik fordulójának helyszíne. A hírös város nem ismeretlen a versenyzők számára, hiszen a Sáfár Tamás és a Piroska Szörp Kecskeméti ES hetedszer rendezett futamot a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A pálya tavaly kapott teljesen új nyomvonalat, melyen az idén csak minimálisat változtattak a szervezők. A jól bevált nyomvonal tehát megmaradt, izgalomra az adhatott okot, hogy milyen időjárása várja a bringásokat. Mert az utóbbi években Kecskeméten volt minden. Fagyos hó, jég, napsütés, olvadó hó, latyak, tavaly egész napos, megállás nélkül zuhogó eső és az ezzel járó dagonya… De a borongós őszi idő most nem fordult át esőbe, így vasárnap a sárdagasztás elmaradt.

De izgalom így is volt bőséggel. Egyrészt, mert a pálya az egyenes szakaszokban rendkívül gyors volt, másrészt a nedves füvön, avaron kijelölt szűk kanyarok technikásak voltak (az alföldi homok meg, ahogy az lenni szokott, jó mély). De ami még tetőzte az izgalmakat az volt, hogy a negyedik fordulóban még elég nyílt sisakos a küzdelem. Azok is kétszáz százalékon tolják, akik jelenleg a dobogós helyeken tanyáznak, és azok is, akik trónkövetelőként még felérhetnek oda. Valószínűleg ez lett a veszte Gohér Mihálynak is (Piroska Szörp Kecskeméti ES), aki U19-ben az összetett első helyén várta a versenyt. Ahogy az kell, Misi már az elején hatalmas előnyre tett szert, messze elhúzott az üldözőktől, azonban egy szerencsétlen bukás után kénytelen volt feladni a küzdelmet.

De vissza az elejére! Nagy lendülettel vágtak neki 10:45-kor az U15, U17 és a Master3 versenyzői, akiknek 5 kört kellett teljesíteniük a közel 2 kilométer hosszú pályán. Végül U15-ben Radics Milán, U17-ben Horváth Áron Mihály, Master3-ban pedig Vozár Zoltán Róbert lett a leggyorsabb. Ebben a kategóriában nem indultak hölgyek, így a lassabb bringásoknak a táj szépségeivel kellett beérniük.

A második, 11:30-as rajt hozta a legtöbb indulót. A nyolc körös futam végén Adame Ármin (U19), Szabó András Balázs (Master2), Kubik Csenge (WElit nő) szerezték meg a kategóriagyőzelmet. Utóbbi kategória érdekessége, hogy a női elitben Csenge volt az egyetlen, aki az öt induló közül lenyomta mind a nyolc kört.

A harmadik futamban harminc elszánt gyermek taposta a pedált, a három körös versenyről mindent elmond az a kép, amikor az első befutók a fáradtságtól elterültek az aszfalton a célba érkezés után.

Míg Kazincbarcikán heten álltak rajthoz a Hobbi futamban, Kecskeméten 24 elszánt hobbista feszült neki a pedálnak, közülük ketten képviselték a gyengébbik nemet, akik egyébként semmivel sem voltak gyengébbek. Vanek Margit mind az öt kört teljesítette, Márián Krisztina pedig négy körrel szerezte meg az ezüstöt.

14 órakor kezdődött az utolsó futam, ahol az Eliteknél Búr Zsolt hatalmas csatát vívott Buruczki Szilárddal, és végül éppen becsusszant az első helye (mindkettejük ideje 00:59:33 volt). A dobogóra az U23-as Szöllősi Ferenc léphetett fel, megelőzve az Elites Kuba Ronaldot, aki szintén remekül hajtott, de ő már kicsúszott az egy órából. U23-ban tehát Szöllősi Ferenc, a Mastereknél Cser Gábor, az Elitben pedig Búr Zsolt volt a leggyorsabb.

Részletes eredmények: https://versenyzek.hu/HU/5/Rajtlistak-Eredmenyek/78/Kecskemet650-Cyclocross-magyar-kupa

Szöveg: Csenki Csaba