Egyre inkább látszik, hogy a kerékpársport megítélése és támogatása erősödik Magyarországon. Ennek legújabb fejleménye, hogy kiderült, a Giro d’Italia 2020-ban Budapestről rajtol, és az első három szakaszt is hazánkban nyomják le a világ legjobb bringásai. De láthat nemzetközi mezőnyt az is, aki el se hagyja a városhatárt: a kecskeméti városvezetésnek hála, június 16-án városunkból indul a Tour de Hongrie utolsó szakasza.

 

A Tour de Hongrie 2015-ös újjáéledése már annak a jele volt, hogy Magyarországon mégse írták le a kerékpársportot. Sőt, egyre több utánpótlás versenyző találta meg a motivációt. Természetesen mindez elért Kecskemétre is, ahol a Kecskeméti Első Sor elkezdte termelni a kiváló utánpótlás bringásokat. Országos bajnoki érmek, nemzetközi versenyek, válogatott versenyezők mutatják, városunkban is működik a Sáfár Tamás által vezetett utánpótlás képzés. Az U15, U19, U23-as korosztály mellett pedig a felnőttek is eredményesen szerepelnek a hazai versenyeken.

 

Az egyesület amellett, hogy jár az országos megmérettetésekre, Kecskeméten és környékén is rendez országúti versenyeket (télen pedig terepre invitálják a bringásokat). Mellettük pedig a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete az, akik túráival megszólítja a kerékpárosokat. Amikor jön a tavasz, a Ladánybenei út megtelik bringásokkal. Tekernek egyedül, hajtanak csapatban, haladnak nézelődve vagy szélsebesen, a közös bennük, hogy mindannyian élvezik, amit csinálnak.

 

De nem csak ezt élvezik! Minél több kilométert tekernek, annál több élmény éri őket. És egyre jobban érdekel mindenkit az is, milyen az, amikor a nagyok, a profik szaggatják az aszfaltot. Remek dolog, hogy a televízió egyre több kerékpárversenyt közvetít, de van, ami még ennél is nagyobb élmény: amikor élőben láthatják a versenyeket, versenyzőket!

 

Ennek pedig több fokozata van:

  • helyi versenyek, sok hazai indulóval
  • nemzetközi versenyek neves csapatokkal
  • nemzetközi versenyek igazi sztárokkal

Az elsőre igen jó példa a Kecskeméti Kétkarikás Sprint és Üldözőverseny minden szeptemberben, Kecskemét belvárosában, a másodikra pedig a Tour De Hongrie.

 

És a Tour De Hongrie-ért még Ceglédre se kell idén eltekereni (ahogy tették azt tavaly a KES bicajosai), ugyanis a június 11-16-ig tartó nemzetközi körverseny,
a 40. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny utolsó szakaszának rajtja Kecskemétről indul június 16-án!

 

És lehet ezt még fokozni!

 

Mauro Vegni, a Giro d’Italia versenyigazgatója hétfőn jelentette be:
a jövő májusi viadal első három szakaszát rendezik Magyarországon, mielőtt egy szünnapot követően Olaszországban folytatja útját a 103. Giro mezőnye.
Kiemelte, büszke rá, hogy egy csodálatos európai városba helyezik át a jövő évi Giro rajtját. Hozzátette, Magyarország az utóbbi években hihetetlen népszerűségnek örvend, a Giro-szakaszokkal pedig lehetősége nyílik arra, hogy a világnak bemutassa, a főváros mellett milyen szép tájak, vidékek vannak errefelé.

 

“A három szakasz fantasztikus lehetőség Magyarország számára” – mondta, egyúttal jelezte, a részleteket később, várhatóan júniusban tárják a nyilvánosság elé.
Az MTI kérdésére elmondta, a tavalyi, jeruzsálemi rajt után 2020-ban egy népszerű fővárost szerettek volna választani, és mivel Olaszországhoz hasonlóan Magyarország is gazdag hagyományokkal, történelemmel és kultúrával rendelkezik, Budapestre esett a választás a szintén rendezésre törekvő Marseille-jel szemben.

 

A képen:
Budapest, 2019. április 15. Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár (b), Mauro Vegni, a Giro d’Italia versenyigazgatója (b2), Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes (b3), Paolo Bellino, a Giro d’Italiát szervező RCS Sport ügyvezető igazgatója (b4), Szabó Tünde sportért felelős államtitkár (b5), Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (b6) és Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság volt nemzetközi igazgatója (j) a Giro d’Italia olasz országúti kerékpáros körversenyről tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Olasz Kulturális Intézetben 2019. április 15-én. Az eseményen bejelentették, hogy jövőre Budapestről rajtol a Girod’Italia. Előtérben a verseny kupája. MTI/Illyés Tibor

forrás: hiros.hu