Szabadszállás adott otthont az MKB Cycling Team által szervezett országúti kerékpárversenynek, a II. Kun Körnek. De a város nem csak a házigazda szerepét töltötte be, hanem a szervezésből és a versennyel kapcsolatos munkákból is alaposan kivette a részét. Darabos József polgármesterrel beszélgettünk az eseményről, a tapasztalatokról és a tervekről. (Kiemelt kép: Darabos József polgármester a Kunadacsot Szabadszállással összekötő úton – Fotó: Gulyás Sándor/Petőfi Népe)

– Meglepődött, amikor Sáfár Tamás, az MKB Cycling Team elnöke megkereste az ötlettel, hogy Szabadszállásra vinné az általa megálmodott és újra életre hívott országúti kerékpárversenyt?

– Nagyon jó érzés volt már az első pillanattól, hogy részesei lehetünk egy ilyen meghatározó verseny szervezésének. Amikor bő egy hónappal a verseny előtt Sáfár Tamás megkeresett bennünket, hogy a 2017-es I. Kun Kör után négy évvel lehetőség lenne megrendezni a második országúti versenyt is, mint polgármester, azonnal maximális támogatásomról biztosítottam.

Darabos József, polgármester – Fotó: Gulyás Sándor/Petőfi Népe

– Milyen lehetőségeket látott a verseny megrendezésében?

– Több szempontból is nagyszerűnek tartottam Tamás elképzeléseit. Egyrészt a régiónk, Szabadszállás, Kunszentmiklós, Kunadacs nevét visszük tovább, igazi kunként ezen a vidéken, ahogy az a verseny nevében is szerepel.  Másrészt az esemény színesíti Szabadszállás életét és a régió sportját, hiszen ilyen jellegű verseny még nem volt. De, ami a legfontosabb, és amit tulajdonképpen a verseny napján láttunk és éreztünk meg: hogy az ország minden tájáról, sőt külföldről hozzánk érkező csapatok, versenyzők és kísérőik megismerkedhetnek a látnivalókkal, a kulturális értékekkel, és viszik majd hírét ennek, és a vendégszeretetünknek.

– Ebből a gondolatból már valami jövőkép is kirajzolódni látszik a továbbiakat illetően.

– Bevallom, mivel ilyen jellegű esemény még nem volt nálunk, igazából el se tudtuk képzelni azt a profizmust, hatalmas létszámmal felvonuló csapatokat, versenyzőket és technikát, ami ide érkezett. A verseny napján derült ki számunkra, hogy ez az esemény nagyobb annál, amire mi számítottunk. Ez persze nem rémített meg bennünket, sőt! Mindent megtettünk azért, hogy jól sikerüljön a II. Kun Kör, és a tapasztalatokat beépítve máris azon gondolkozunk, hogyan tudjuk még színvonalasabbá tenni a következőt. Mert nem kérdés, nagyon szívesen adunk otthont a III. Kun Körnek is.

Az MKB Cycling Team versenyzői a volt laktanyában kialakított versenyközpontban – Fotó: Vígh György

– Mi az, amit a tapasztalatok alapján még jobbá tehetné a versenyt, és megágyazhatna a hagyománynak?

– Tovább gondolva, legközelebb egy városközponti helyet keresünk a versenyközpontnak azért, hogy a városba érkezők képet kapjanak településünkről. Hogy tudjanak egyet sétálni, nézelődni, hiszen Szabadszállásnak is vannak nevezetességei. A város szülöttjének tekintjük Petőfi Sándort, ugyanis a Petrovics család sokáig itt tevékenykedett, és itt állt a Kurta kocsma is. De itt található eredeti állapotában a Dörmögő ház is, ahol József Attila nagyszülei éltek, akiknél gyermekkorában nagyon sokat volt a költő. És a kun vendégszeretetet is megismerhetik majd! Legközelebb már a hagyományos kun kemencés lángossal fogadjuk a hozzánk érkezőket.

A Dörmögő ház,

– Kik segítettek, ki az, akikre a jövőben is számíthat?

– A verseny mellé az első pillanattól odaállt a Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere és Farkas Ildikó, Kunadacs első embere, így közös összefogással kezdtünk neki a szervezésnek. A következő lépés az volt, hogy feltettünk egy felhívást a Szabadszállás sportjáért elnevezésű Facebook oldalunkra, hogy segítőket keresünk a II. Kun Kör kerékpárversenyhez. 10 perc alatt közel 20 jelentkező volt, és a tűzoltó egyesület is rögtön felajánlotta a segítségét, hogy jönnek quaddal és utánfutóval. Mivel régi honvéd település vagyunk, van egy 100-150 fős honvéd nyugdíjas klubunk is, akik közül szintén nagyon sokan felajánlották részvételüket. Mindenképp meg kell említenem dr. Benkő Attilát, aki versenyközpontnak helyet adó egykori laktanya bérlője. Attila ugyanis térítésmentesen biztosította az ingatlant a verseny idejére. Szerintem jövőre még ennél is többen jönnek segíteni, most, hogy látták, milyen színvonalas esemény részesei lehetnek.

Fotó: Vígh György

– Beszélgetett versenyzőkkel is? Ők hogy élték meg a Kun Kört?

– Jól érezték magukat, azt mondták, egy remek versenyen vettek részt, de az utak lehetnének jobbak. Ebben egyetértünk, mert sajnos a Felső Kiskunság eléggé elhanyagolt ilyen szempontból. A pozitív visszhangokat látva megpróbálnánk a következő évben fejleszteni, rendbe tenni az érintett útszakaszokat, hogy még jobb minőségben tudjanak a kerékpárosok versenyezni. A Kunadacs-Szabadszállás közti 10-11 kilométeres szakasz felújítása nagyban hozzájárulhatna ahhoz, hogy itt tartsuk a jövőben ezt a versenyt, és hagyományt teremtsünk. Mert a jövőben is szeretnénk támogatásunkról biztosítani Sáfár Tamást, és közösen hagyományt teremteni.