Két egymást követő hétvége, négy verseny négy országban. Ez volt a Visegrád 4 Kerékpárverseny, ahol az MKB Cycling Team U23-as sora először mérette meg magát nemzetközi szinten. A tapasztalatokról és hamarosan rajtoló Székely körről beszélgettünk Sáfár Tamás csapatigazgatóval.

– Túl van az első nemzetközi kerékpárverseny-sorozaton az MKB Cycling Team U23-as sora. Milyen élményekkel, tapasztalatokkal tértek haza?

– Már az elején is deklaráltuk, hogy tanulni megyünk oda, hiszen tudtuk, hogy ez az a szint, ahova majd el szeretnénk jutni. És valóban nagyon sokat tanultunk. Szakmailag nyilván a legnagyobb haszon a tapasztalat, és a tapasztalatok beépítése akár a stuff (csapatigazgató, szerelők), akár a versenyzők részéről. Mind a négy szakasz nagyon kemény volt, nagyon erős – kontinentális csapatokkal teletűzdelt – mezőnnyel, akiknek sok-sok nemzetközi versenykilométer van már a lábukban. Tisztességgel helyt álltunk, a hegyes szakaszokon még más sebességgel közlekedik a mezőny, de a sík, vagy kisebb dombokat tartalmazó szakaszokon a 19-20 éves fiataljaink már el tudnak menni a sokkal nagyobb nevekből álló kontinentális sorokkal. Bár a sprintre még nem tudunk odaérni, mert egy apró hiba jelentős másodperceket jelent.

– Úgy tűnik, gyorsan be kell épülnie a tapasztalatoknak, hiszen hamarosan újabb nemzetközi megmérettetés vár a kecskeméti alapítású csapatra.

– Hozzáállásunk nem változott, töretlen a lendület, nagyon sokat tanultunk, és ráfordulunk az augusztus 4-7. között rendezendő legmagyarabb külföldi kerékpárversenyre, a Székely körversenyre (hivatalos nevén Tour of Szeklerland).

– Miben lesz az Székely körön induló sor?

– Ezen a versenyen már kölcsön versenyzők is szerepelnek az MKB Cycling Team sorában. Egy felvidéki és egy székely kerékpárost szeretnénk magunkkal vinni, akiknek a rutinjára nagy szükség van. Ők már ismerik ezt a versenyt, és jelentősen erősíthetik a csapatot. Ezáltal fiataljainknak nagyon sokat tudnak segíteni abban, hogy a négy kőkemény etapot minél jobban teljesítsék.

– Milyen célokkal vágnak neki az újabb nemzetközi megmérettetésnek?

– A célok most is ugyanazok: eredményesen, értékelhetőan teljesíteni a versenyt, hogy a rettenetesen fontos versenykilométerek gyűljenek, és egyre előrébb végezzünk a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt. Külön öröm számunkra, hogy a Székely Körverseny, Kecskemét testvérvárosából, Marosvásárhelyről rajtol. A tíz ország bringásai érintik a teljes Székelyföldet, majd  4 szakasz és 500 kilométer megtétele után Csíkszeredán futnak be a negyedik nap végén.

A Székely Körverseny hivatalos oldala: https://tourofszeklerland.ro/hu/fooldal/