Bár a vírushelyzet miatt nagyon hosszú időn keresztül maguk edzettek a KES országúti kerékpárosai, és alig pár hete kezdhették meg a közös edzéseket, június 11-én rögtön a mélyvízbe ugrottak: a Szlovák Kupán vettek részt, ahová több száz, versenyre kiéhezett, bringás nevezett Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Szlovéniából és Magyarországról. A kecskeméti srácok helytálltak, teljesítették ez edzőjük, Sáfár Tamás által meghatározott célokat. Hogy mik voltak ezek, milyen volt a verseny és mi vár a csapatra, erről beszélgettünk a Kecskeméti Első Sor vezetőjével.

 

– Apu, kezdődik! – kiabált a kisfiú apukájának egy régi reklámban. Hát, elkezdődött végre, jöhetnek az országúti versenyek.

– Igen, elkezdődött  a kerékpáros szezon, és nagyon örülünk, hogy végre rendeznek kerékpáros versenyeket. Múlt héten tudtuk meg, hogy Szlovákiában elkezdődik a kerékpáros idény. A Szlovákia Ringen rendezték meg a Szlovák Kupa futamot, ahová hatalmas mezőny érkezett a környező országokból, hiszen ez volt a régió első idei országúti versenye.

– Milyenek voltak a körülmények?

– Kiváló minőségűt, 6 kilométer hosszú, tükörsima aszfaltcsík, nagyon pici szinttel és széllel, valamint nagyon technikás kanyarokkal. Rengeteg versenyző, remek hangulat, sok izgalom jellemezte a futamokat. A magyar korosztályos mezőny 90%-a ott volt, a kicsiktől egészen az U23 elit korosztályig. MI magunk, hirtelen felindulásból négy kecskeméti bringással utaztunk el. Hirtelen volt, hiszen múlt héten értesültünk arról, hogy szabad a pálya.

– Milyen célokat fogalmazott meg tanítványai számára?

– Azzal a céllal indultunk neki, hogy szokjuk a versenykörülményeket, készüljünk fel az adrenalinlöketre, a versenydrukkra, a szokásosnál jóval nagyobb sebességre. Fel akartuk mérni, hol tartunk mi, hol tartanak a többiek. Úgy érzem, a verseny tökéletesen elérte a célját.

– Vesézzük ki kicsit bővebben a négy kecskeméti bringás eredményét!

– Az U17-es korosztályba Radics Milán elsőévesként nagyon jól kerékpározott a 70 fős mezőnyben, és folyamatosan a mezőny elején tekert, sokszor irányítva a történéseket. De a nagy átlagsebesség miatt (42km/h, 60 kilométeren) minden szökési kísérlet hamvába holt. Milán is többször el tudott gurulni a mezőnytől, de rögtön megfogták. A sprintre nagyon jól jött, de sajnos az utolsó 50 méternél hátulról beleszálltak, és nem tudott sprintelni. A rendkívül népes mezőnyben így is a 15. helyen érkezett meg, második legjobb magyarként.

U19-ben 13 kört, vagyis 78 kilométert kellett teljesíteni a kerékpárosoknak. Itt Csenki Csongor állt oda a rajtvonalhoz, szintén hatalmas cseh, szlovák, osztrák, magyar csapatok által alkotott mezőnyben. A kezdeti megilletődöttség után nagyon szépen be tudott állni a mezőnybe, felvette annak a ritmusát, és a mezőnnyel érkezett meg, de a végső sprintre már nem maradt elég ereje. Így is 30. helyen zárt a 70 fős mezőnyben. Itt is elértük a célunkat.

U23-as, Elit kategória. Csak ebben a korosztályban 120 induló állt rajthoz, a mieinket Csorba Bence és Fűzfa Ambrus képviselte. Bence az érettségi mellett készült, így igazából a sikeres vizsga után tudott teljes erőbedobással edzeni, Ambrus pedig most kezdi az országúti versenyzést, eddig a cyclocross szakágban jeleskedett (A 2020-as, Kecskeméten rendezett OB-n ezüstérmet szerzett – A szerk.). Mindketten odatették magukat, nem volt könnyű dolguk, a 108 kilométeres verseny 47,5 km/h-s átlagot hozott. Bence nagyon ügyesen helyezkedett a mezőben, nem volt semmi feladata, tudtuk, hogy egyedül ebben a mezőnyben szinte lehetetlen komoly szökésben részt venni, vagy szökést indítani. Ambrus tanulja ezt a dolgot, de ügyesen, a mezőny végén helyezkedve sikerült beérnie. Itt is volt bukás a sprint előtt, Bencének állóra kellett fékeznie a bringát, ezért végül nem tudott érdemben sprintelni, de a szakmai vezetés elégedett a teljesítményükkel.

– Mik a további tervek?

– A magyar szezon még nem indult el, így most a nemzetközi lehetőségeket figyeljük. Több külföldi versenyre kaptunk már meghívást, a tervek szerint Lengyelországba, Szerbiába, Szlovéniába és Törökországba fogunk utazni. Az alapvető cél persze, hogy az augusztus végén rendezendő országos bajnokságokon minél jobban szerepeljünk. Amint ebből is látszik, több lesz a lehetőségünk már ebben a csonka szezonban is, mint eddig. Hogy ez minek köszönhető? Nos, ezzel kapcsolatban egyelőre csak annyit szeretnék elárulni, hogy nagyon komoly bejelentés előtt áll a csapat. Egy hosszú távú támogatásnak köszönhetően minden eddiginél több nagyobb célokat tudunk kitűzni  a Kecskeméti Első Sor országúti kerékpárosaival, akik – reményeink szerint – nem csak a csapat, de Kecskemét hírnevét is tovább fogják erősíteni a jövőben.

 

Forrás: hiros.hu