KES Cycling Team: aranyos hétvége a kecskeméti országútisoknál

Két aranyat és egy ezüstöt szereztek a KES versenyzői

Radics Milán egy aranyat és egy ezüstöt, Dobai Dávid egy aranyat nyert a 43. KSI Kupán, Csenki Csongor pedig megalapozta, hogy a magyar csapat tagjaként a világkupán indulhat.

Hétvégén rendezték meg a 43. KSI Kupát, ahol részt vettek részt a KES Cycling Team országúti kerékpárosai. Mint a szám is mutatja, ez a verseny Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező országúti utánpótlás kerékpáros versenye, ahol két nap alatt két számban mérkőznek meg a bringások. Az első nap egy időfutamra, a másodikon pedig mezőnyversenyre kerül sor.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Tiszagyenda adott otthont ennek a tradicionális utánpótlás versenynek, ahol kiválóan szerepeltek a kecskeméti sportolók.

Az első nap U17-es korosztályban Radics Milán, a KES Cycling Team versenyzője magasan a többi versenyző előtt végzett, a 10 kilométeres távon 42km/órás átlagot tekerve. A korosztály másik kecskeméti versenyzője, Dobai Dávid is nagyon jól ment, 40 körüli átlaggal, a 4. helyet szerezte meg.

Csenki Csongor (U19) szintén jól szerepelt, annak ellenére, hogy – ellenfeleivel szemben – ő nem időfutam kerékpárral, hanem könyöklővel felszerelt országútival teljesítette a 20 kilométeres távot. Így is 43Km/órás átlagot hajtott ki a gépből, ami a 7. helyhez volt elég.

Elmondhatjuk, az időfutamon elért eredmények nagyon bíztatóak a közelegő Időfutam Országos Bajnokság előtt.

A második napon következett a mezőnyverseny, ahol az U17-es korosztályra 50 kilométeres, az U19-re pedig 90 kilométeres táv várt. A pálya teljesen sík, szinte szint nélküli volt, változó útviszonyokkal.

Az U17-eseknél a Dobai Dávid-Radics Milán kettős tökéletesen betartotta az előre megbeszélt taktikai utasításokat. A mezőny, a most magasabban jegyzett Radics Milán minden mozdulatára figyelt és ugrott, ezért Milán feladata az volt, hogy az első 15-20 kilométeren szétzilálja a mezőnyt, míg Dávid csendben meghúzva magát, a megfelelő pillanatban támadást indítson, és elszakadjon. Ez a 15. kilométer körül meg is valósult, így ő a maradék 35 kilométeren tulajdonképpen egy egyéni időfutamot nyomott közel negyvenes átlaggal, és több perccel megnyerve az U17-es futamot. Eközben Milán hátul aktívan tördelte az üldözés ütemét, igyekezett nem vezetni, így pihenten érkezett meg a mezőnyhajrára, ahol a sprintben könnyedén megszerezte a második helyet.

Ezzel a verseny teljes kecskeméti sikerrel zárult az U17-es korosztályban, hiszen nagyon ritka egy klub életében, amikor ugyanabban a korosztályban az első két helyet egy azonos klub versenyzői szerzik meg egy neves viadalon.

Az U19–es korosztály együtt indult az elittel, nem csoda, hogy hatalmas volt a tempó. A 90 kilométeres távon az élmezőny 44km/órás átlagot produkált. Az U19-ben Csenki Csongor nagyon aktívan versenyzett, többször próbálkozott szökéssel, folyamatosan a mezőny elején helyezkedett. A befutó – az utolsó sprint – előtt megint megpróbált elszökni, de a mezőny sajnos utolérte, így a mezőnyhajrá döntött ebben a korosztályban. Bár Csongor most nem állhatott dobogóra, de a hétvégi versenynek – és az idei teljesítményének köszönhetően –kivívta a jogot, hogy a hónap végén rendezendő Utánpótlás Világkupán (V4 Juniors) a magyar csapat tagja legyen.

A kecskeméti kerékpárosok számára most egy hét pihenő következik, majd augusztus 21-én jön az Időfutam Országos Bajnokság Debrecenben, ahol versenyzőink ismét éremesélyesként indulnak. Az U23-asok számára pedig augusztus végén következik az év legfontosabb hazai versenye: a mezőny OB.

 Sáfár Tamás, a KES Cycling Team elnöke, edzője:

– Sajnos csonka szezon ez nálunk is, akár a többi sportágban, ehhez képest elég jól fel tudtunk gyorsulni, és rá tudtunk pörögni a feladatra mind U17-ben, mind U19-ben. Ennek köszönhetően nagyon szép sikereket értünk el – és reményeink szerint érünk el még – az országúton. Persze az országúti szezon végeztével a munka nem fejeződik be, hiszen a cyclocross szakágban is esélyesek bringásaink.