Erdős Gergely és Szöllőssy Ádám, a kecskeméti alapítású MKB Bank Cycling Team két junior kerékpárosa, a magyar válogatott tagjaként, ott lesz március 27-én Belgiumban, legendás utánpótlás klasszikusok egyik legkeményebb versenyén, a Gent-Wevelgemen. A srácokkal arról beszélgettünk hogyan állnak a felkészüléssel fejben és fizikálisan, mit várnak eddigi életük legnagyobb kihívásától.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) 2007-ben hívta életre a Nemzetek Kupája elnevezésű versenysorozatát, hogy segítse a fiatal kerékpárosok fejlődését. Az egynapos és többnapos versenyeken a junior fiúk és lányok, valamint az U23-as fiúk vehetnek részt. A fiatalok olyan legendás utánpótlás klasszikusokon mérettetnek meg, mint a Gent-Wevelgem, vagy a Párizs-Roubaix egynaposa.

Az utánpótlás számára az idei szezon március 27-én kezdődik Belgiumban, a Gent-Wevelgem-mel. A több mint 121 km-es verseny Ypres-ből indul és ott is végződik, a versenyzők ugyanazokon az utakon száguldanak majd, mint a professzionális Gent-Wevelgem versenyen, ugyanazon a napon, beleértve a híres kemmelbergi mászás két szakaszát is.

Erre a kőkemény versenyre kapott meghívót a kecskeméti alapítású MKB Bank Cycling Team két junior kerékpárosa, Erdős Gergely és Szőllőssy Ádám is, akik az öttagú magyar válogatott tagjaként utaznak Belgiumba.

Erdős Gergely (MKB Bank Cycling Team – U19)

Gergő Európa legjobb versenyein tekert 2021-ben, mint a Solighetto, a Course de la Paix Juniors, Oberösterreich Juniorenrundfahrt, vagy a Magyar Világkupa, és sok nemzetközi versenykilométert, tapasztalatot szerzett, elsőéves U19-esként. Idén már nem csak az a cél, hogy ott legyen és teljesítse a távot, de fontos számára, hogy eredményt is el tudjon érni.

– A tavalyi szezonból kiindulva fontos, hogy fejben is fel legyünk készülve a versenyre. Úgy gondolom, a helyezkedésre nagyon kell figyelni. A mezőny elején kell tekerni és jó emberre kell rakni a kereket, mert nagyon fontos, hogy jó helyen legyünk a szakasz egyes pontjain, főleg az emelkedők előtt. Valamint nagyon fontos, hogy a rám nehezedő nyomást próbálom elfelejteni.

Az MKB Bank Cycling Team tíznapos horvátországi edzőtábora nagyon jelentős volt a felkészülésben, melynek az eredményei a válogatott edzésen is jól érződtek. Persze ez a szezon első versenye, így igazán Belgiumban fog kiderülni, hogy is áll a forma.

– Bár tavaly jó pár ilyen szintű versenyen tekertem, de azért a Gent-Wevelgem még mindig Európa egyik legnagyobb junior megmérettetése. Így aztán természetesen izgulok. Megpróbálok nem arra fókuszálni, hogy mennyi rossz történhet, hanem inkább arra, hogy ez egy remek lehetőség, amit ki kell használni. A szövetségi kapitány alapvető elvárása, hogy végig kell tekerni a versenyt, ami önmagában egy nagy feladat, mert ha az elmúlt évek magyar versenyzőit nézzük, nagyon kevésnek sikerült, hiszen nagyon nagy a lemorzsolódás. A cél az értékelhető célba érés, de ha jók a lábak, jó lenne olyan mutatni, amire felfigyel a szakma.

Szöllőssy Ádám (MKB Bank Cycling Team – U19)

Ádám nagyon sok versenyen szerepelt már kiválóan, nemzetközi tapasztalatot egyelőre a tavalyi Kids Tour of Slovenia jelent számára, így a Gent-Wevelgem lesz eddigi legnagyobb kihívása. Mégis azt mondja, nem izgul, inkább nagyon várja már a kihívást.

– Dér Zsolt szövetségi kapitány küldött kiírásokat a versenyről, ezeket elemezgetem. A junior versenyről sajnos nem találtam videókat, de néztem a felnőtt versenyeket, ez alapján nagyjából már tudom, hogy a pálya milyen lesz. Ehhez tudjuk az edzést is igazítani, a 3-4 perces emelkedőkre készülünk. Ahol én lakom, felénk vannak hasonló utak, rövid meredek szakaszokkal. Itt készültem az MKB Bank Cycling Team edzőtábora előtt is, és most is itt készülök.

Ádám is azt mondja, az elvárás elsősorban az, hogy sikerüljön értékelhetően befejezni a versenyt, de nagyon szeretne a magyarok közül nagyon jó helyen megjönni a végén.